Verschillende herdenkingen Tula opstand:”gedeelde Nederlandse geschiedenis”
Door: Cees Luckhardt
Het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) programmeert in het Herdenkingsjaar Slavernijverleden een flink aantal activiteiten om kennisdeling en het bewustzijn over de gedeelde Nederlandse geschiedenis te verbreden.
Het NiNsee brengt dit jaar een groots eerbetoon aan de Curaçaose verzets- en vrijheidsstrijder Tula met op twee data in augustus een concert en lezing. Het gedachtegoed van Tula is een blijvende bron van inspiratie voor velen. De waarden en het leven van Tula worden herdacht, geëerd en gevierd. Zijn erfgoed blijft op deze wijze op een waardige manier voortleven en geconserveerd voor komende generaties.
Tula Lezing
Op de avond van ‘dia di lucha pa libertat’ zal in het Haagse Mauritshuis door Suzy Römer, onder ander bekend door haar werk als adviseur van de Curacaose Stichting Museo Tula. In haar lezing ‘Tula: De onsterfelijke Rebel’ zal Suzy Römer stilstaan bij de diepgaande betekenis van Tula’s strijd voor vrijheid, rechtvaardigheid en gelijkheid. In de vertaling naar de huidige samenleving zal Römer de toehoorders op inspirerende wijze uitdagen.
Tickets voor de Tula Lezing van 19.30 tot 20.45 in het Haagse Mauritshuis zijn gratis en te bestellen via de NiNsee Eventbritepagina.
Tula Herdenkingsconcert
Voor het Herdenkingsconcert moet men in Amsterdam zijn. In het ITA, de voormalige stadschouwburg op het Leidseplein, zullen op 20 augustus verschillende muzikanten een eerbetoon aan de Curaçaose verzetsstrijder. Het concert is samengesteld door meester percussionist Vernon Chatlein. In het muzikale programma geeft hij met zijn eigen band ruimte aan twee ‘special guest’ artiesten. Te weten de legendarische Curacaose zangeres Elisa die bekend staat om haar krachtige stem en haar historische liederen over het eiland. De andere gast is met een Edison award bekroonde singer-songwriter Izaline Calister. Calister was tijdens de Nationale Herdenking op 1 juli ook aanwezig om in het Oosterpark de opening van de ceremonie te verzorgen. Het concert belooft een betoverende muzikale ervaring te worden met unieke muzikale iconen als de hoeders het Afro-Curaçaose muzikale erfgoed.
Voor het Tula Herdenkingsconcert op 20 augustus van 19.30 uur tot 21.00 uur in het Amsterdamse ITA zijn de tickets te bestellen via de website van ITA.
Tula bijeenkomsten
Daarnaast worden in verschillende steden lokale Tula-bijeenkomsten georganiseerd op of rond 17 augustus. Zo kent Rotterdam al jaren een Tula herdenking en zal voor het eerst in Dordrecht een Tula bijeenkomst plaats vinden. Aangewakkerd door een kleine volhardende groep actievoerders is de gemeente Dordrecht het voortschrijdend inzicht gegeven dat zij de derde suikerstad van Nederland was in de slavernijtijd. In de maanden juni en juli werd in Dordrecht eveneens voor het eerst Keti Koti activiteiten georganiseerd. Over de bijzondere Dordrechtse actiegroep infomeren we later uitgebreider.
In Den Haag eert de Dutch Caribbean Book Club met het Haags Historisch Museum Tula met twee herdenkingen. Op zaterdag 12 augustus is er een monoloog over Tula door Laurindo Andrea die niet alleen modevormgever en historicus is, maar ook educatiemedewerker van het Haagse Nationaal Archief. Een week later, zal op zaterdag 19 augustus historicus en auteur van twee uitvoerige biografische uitgaven over Moises of Doktor Da Costa Gomez, een lezing verzorgen over Tula.
Ondertussen begint in steeds meer kringen het woord Tula als synoniem voor vrijheid beschouwd en geassocieerd met vrijheid vieren. In de Nijmeegse Effenaar is een concert op 2 september de titel Tula gegeven. Het is een avond met verschillende muzieksoorten, waaronder Afro Beats en Afro House, met de ondertitel: ‘We celebrate freedom en sounds’. Zowel in Nederland als op de eilanden is met verbazing gereageerd op het feit dat het naakte man twee meter hoge beeld van Toos Hagenaars, dat in 2010 op Curacao voor veel commotie zorgde en toen min of meer afgekeurd werd, opnieuw geïntroduceerd wordt en onthuld zal worden als standbeeld in het centrum van Willemstad aanstaande 17 augustus. Voor meer achtergrond informatie over het beeld en het denken daarbij is te vinden in de online OVT-uitzending van dinsdag 25 april: ‘Waarom het eerste standbeeld van Tula (nog) niet welkom is op Curacao’. In boekvorm in: ‘Tula. Een beeld van de slavernij’ van Lodewijn Dros is redacteur bij dagblad Trouw.
Bron: Antilliaans Dagblad
–