Tula Resusitá — Tula Herrezen
Door Cees Luckhardt – reeds verschenen in het Antilliaans Dagblad
Tijdens een feestelijke viering van literatuur en kunst is het boek met deze titel van Simia Literari uitgereikt aan vertegenwoordigers van Bonaire en Curaçao. Tientallen auteurs leverde een bijdrage waarin ze ieder op hun eigen manier vooral de kracht en energie beschrijven die het verhaal over ‘de Tula opstand’ bij hen oproept.
Het was zaterdagmiddag 11 mei in het Amsterdamse No Limit dan ook een krachtige en sfeervolle bijeenkomst. Ondanks het zonnige weer zat de grote zaal in Zuidoost vol met mensen die de presentatie van het boek mee wilde maken.
Verschillende auteurs lazen hun bijdrage voor met krachtige teksten als ‘’Tula was geen crimineel of schurk, maar een persoon die opgekomen is tegen vernedering, beroofd van vrijheid wilde hij het onrecht ongedaan maken’’. De titel:‘’Tula leerde mij’’ kwam eveneens voorbij, net als de opmerking van Tula zelf, die terug te lezen is in het proces-verbaal van zijn verhoor: ‘’Zij vrij, dan wij ook!’’. Een van de mooiste uitspraken was: ‘’Tula, je strijd leeft voort in mijn gedachten’’ daarmee verwijzend naar het aangeleerd hebben gekregen van onderdanigheid en minderwaardigheid.
De voordrachten werden onderbroken met het percussiespel van Yuchi Córdoba, de betoverende klanken van gitarist Jean-Jacques Rojer, en de gracieuze bewegingen van danser Michael Wanga. Ook de getalenteerde jonge rapper Sarah-Lee (Sheotahul) mocht het publiek in de onderbrekingen meer vertellen over hoe het slavernijverleden nog doorwerkt in allerlei keuzes en bracht een prachtige ode aan Tula met een speciaal zelf geschreven lied. Sarah-Lee wis het publiek wist op een bijzondere manier in beroering te brengen door haar zeer persoonlijke teksten en door ze mee te laten zingen. Naast de geweldige dans en zang van Wanga onder begeleiding van Córdoba en Rojer schitterde Sarah-Lee net zo hard met haar liederen over ‘De Bims’, ‘Zwarten stenen’ en de herschrijving van de koloniale geschiedenis en haar erfenis. Het was een feestelijke middag over bewuste keuzes, kracht, onrecht, vrijheid, ongelijke strijd en doorwerking, maar bovenal over wat uit Tula aan trots kan worden geleerd.
Simia Literario is een groep voor Nederlands-Caribische schrijvers, dichters, kunstenaars en geïnteresseerden opgericht in 2001. Zij schrijven, presenteren en publiceren in de talen die in het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden worden gesproken, dus o.a. Papiaments (o/u), Nederlands en Engels. Zij organiseren lezingen, workshops en andere activiteiten voor mensen die geïnteresseerd zijn in literatuur. |
Foto-onderschrift: Gevolmachtigde minister Manuel van Curacao en de enkele maanden geleden aangestelde plaatsvervangende Gevolmachtigde minister Coffi met naast hen Delno Tromp vertegenwoordiger van de Bonairiaanse overheid. Ze hebben het eerste exemplaar van het boek: Tula herrezen zojuist uitgereikt gekregen van Libèrta Rosario dochter van schrijver Guillermo E. Rosario die het eerste boek over Tula schreef als ‘onsterfelijke held’ in de eigen landstaal. De latere vertaling die Libèrta vanuit het Papiaments heeft gemaakt is nog steeds belangrijk onderwijsmateriaal.