Training “Mensenhandel/ Mensensmokkel” voor de vreemdelingenketen CN

KRALENDIJK- Op 30 en 31 mei vond een tweedaagse training “Mensenhandel/ mensensmokkel” plaats op Bonaire. Het doel van de training was om functionarissen  van de samenwerkende organisaties van de vreemdelingenketen Caribische Nederland, op te leiden tot taak accenthouder mensenhandel/mensensmokkel.

De training werd gegeven door Henk Werson, liaison van de Nationale politie voor het Caribisch gebied en Venezuela.

Bonaire, en in mindere mate Saba en Sint Eustatius, zijn aantrekkelijk voor migranten uit de regio vanwege het vooruitzicht op werk, de goede voorzieningen en de aanwezigheid van andere migranten die als bruggenhoofd kunnen fungeren. Eenmaal op de eilanden zijn illegale vreemdelingen kwetsbaar. Vaak hebben ze grote schulden moeten maken bij de netwerken die zich bezighouden met mensensmokkel en zijn ze niet in staat om deze schulden af te betalen. Dit kan tot gevolg hebben dat ze in een uitbuitingsituatie belanden, hetzij in de prostitutie, hetzij in de bouw of de horeca. Criminele uitbuiting komt eveneens voor. Instanties als de Immigratie en Naturalisatiedienst Caribisch Nederland (IND CN), Sociale Zaken en Werkgelegenheid Caribisch Nederland (SZW CN), Korps Politie Caribisch Nederland (KPCN), Koninklijke Marechaussee (KMar) maar ook de Douane komen regelmatig bewust of onbewust in aanraking met slachtoffers van mensenhandel. Belangrijk is dat deze instanties de signalen van mensensmokkel en mensenhandel oppikken en adresseren.

Onderwerpen  die interactief werden behandeld middels casuïstiek en filmpjes   waren o.a.: wat is het verschil tussen mensenhandel/ mensensmokkel, het criminaliteitsbeeld in de regio en de relatie met mensenhandel en mensensmokkel, het herkennen van de signalen van mensenhandel, de juridische mogelijkheden, maar vooral het benadrukken van de samenwerking in de vreemdelingenketen voor wat betreft de aanpak en informatiedeling.

Trainer Henk Werson: “Mensenhandel/ mensensmokkel is een typisch ‘haal delict’. Slachtoffers doen niet snel aangifte. Daarom is het van belang dat  de vreemdelingenketen tijdig de signalen onderkent. ‘Voorkomen is beter dan genezen’”.  

Deelnemers aan de  training waren  functionarissen van  de IND CN, KMar, KPCN, Douane (BCN) en Arbeidsinspectie (SZW). Tot de deelnemers behoorden ook voor het eerst functionarissen van Sentro Akseso Boneiru, een organisatie voor zorg en sociale hulpverlening op Bonaire. De training werd geopend door Ingrid Sealy, Unit manager IND CN.

De vreemdelingen keten investeert jaarlijks op het gebied van deskundigheidsbevordering en streeft  ernaar de vreemdelingenketen te versterken en beter te positioneren om mensenhandel/mensen smokkel  in Caribisch Nederland aan te pakken. Tevens wil de vreemdelingenketen de samenleving van Caribisch Nederland meer bewust maken van dit, ook op onze eilanden, spelende probleem.  

Achtergrond trainer

Henk Werson is in 2021 door de Nationale Politie uitgezonden als politie liaison voor het Koninkrijk en Venezuela. Hij heeft zich bij  de Nationale Politie jarenlang beziggehouden met de nationale en internationale bestrijding van mensenhandel en tracht  nu een steen bij te dragen aan de bestrijding van mensenhandel in het Caribisch gebied.

Bron: RCN