Terramar nieuwe vaste tentoonstelling
Vanaf 3 januari is in het Terramar museum een nieuwe vaste tentoonstelling te zien die tot stand is gekomen in samenwerking met scholieren van de Scholengemeenschap Bonaire.
De scholieren hebben onderwerpen over hun eiland onderzocht en gevangen in beeld en tekst. De FuHiKuBo-historici Boi Antoin en Cees Luckhardt hebben deze onderwerpen uit de Bonairiaanse geschiedenis verder aangevuld met verdiepende teksten in een tiental panelen. Ook is de ingekorte versie van de uitzending: ‘Sporen van Slavernij’ te bekijken die grotendeels over de Bonairiaanse familie Janga gaat. Dit programma werd begin 2024 uitgezonden en kent ondanks dat ze teruggebracht is naar twintig minuten allerlei nieuwe onbekende feiten over Bonaire
Een enthousiast docententeam heeft in juni trainingen gekregen en is met de scholieren vanaf september het onderzoek gestart naar de andere minder bekende en onbekende familie, wijk en eiland verhalen.
Het Terramar kent door deze lokale samenwerkingsverbanden de komende maanden een nieuwe vaste tentoonstelling die geheel gericht is op de Bonairianen en de eiland geschiedenis. Waarin onder andere door de scholieren vragen gesteld worden bij toeristische attracties als de zoutpannen, slavenhutjes, Rincon en de t-shirts met Bonaire est. 1499. Daarnaast staan de scholieren met de FuHiKuBo-historici stil bij culturele gebruiken rond lokale taal, muziek, drinkwater, feestdagen en huidskleur.
De tentoonstelling is vormgegeven door Arjan Braaksma (Burobraak) en kwam tot stand door een subsidie van het Cultuur Participatiefonds. Nu de scholieren gestart zijn met het onderzoeken van hun eigen eiland-, wijk-, familiegeschiedenis is een doorgaand proces gestart in de lessen beeldende vorming, geschiedenis, burgerschap, papiamentu, Engels en Nederlands en is het streven om de inbreng van de scholieren regelmatig te laten wisselen.
Het Terramar museum in het centrum van Kralendijk is vrij toegankelijk voor alle inwoners van Bonaire en kent vanaf 3 januari ruimere openingstijden. Voor actuele informatie kan de site van Terramar op Facebook worden geraadpleegd.