Renate van der Bijl neemt afscheid van de wereld: “Bonaire was haar inspiratiebron”
KRALENDIJK- Vandaag wordt Renate van der Bijl begraven. Ze is vorige week rustig en in het geheim overleden. Ze was bekend om haar schilderijen waarin zij beelden maakte van de Bonairiaanse kust . Een visser die een grote indruk op haar heeft gemaakt, was Chenchen Anthony, van wie zij een reeks schilderijen maakte op Playa Pabou.
Renate Maria Jeckle van der Bijl werd geboren op 26 mei 1942 in Ingolstadt, Duitsland. Zij had geen gemakkelijke jeugd. Haar vader, die ook schilder was, vocht in de Tweede Wereldoorlog en kwam nooit meer thuis. Hij overleed door een granaatexplosie.
Later woonde Renate in Nederland. Haar eerste man was een diplomaat. Ze woonden in Marokko, Pakistan en de Verenigde Staten. Uit dit huwelijk werden een zoon en een dochter geboren. Ze gingen na 12 jaar uit elkaar.
Renate trouwde daarna met Cornelis Laurentius Gerardus van der Bijl. Uit dit huwelijk werd een zoon geboren die zij, net als de twee kinderen uit het eerdere huwelijk, beschreef als mooie en intelligente kinderen.
Renate woonde ongeveer 27 jaar op Bonaire. Pijnlijk was het feit dat haar man overleed. Hij werd ziek, ging naar Colombia en stierf binnen drie weken. Het was moeilijk voor Renate, maar het leven ging door. In de laatste jaren van haar leven bracht zij achter computers door en maakte films en videoreeksen over verschillende onderwerpen.
“Mijn kinderen en Bonaire zijn alles wat overblijft in mijn leven. De natuur van Bonaire heeft veel invloed op mij. Wilde vogels, zeeën, kleuren die dagelijks veranderen. Ik koos ervoor om hier te sterven”, zei Renate van der Bijl in het programma Herensia.
Over de zee gesproken: Wat opvalt in de tientallen schilderijen die Renate heeft gecreëerd, zijn de bewegingen aan de kust. Vissers bij Playa Frans en aan de kust van Playa Pabou en vooral Chenchen met zijn unieke hoed en de gans die hem vergezelde.
Renate in Herensia: “Hoe Chenchen indruk op me maakte? Zijn kleren, laarzen, hoeden, zijn eenvoud, het Bonaire van toen, de gans op zijn boot. De figuur van Chenchen betekende iets belangrijks voor Bonaire.”
Welis in minder mate dan als Chenchen, maakte ook de boeren indruk op Renate. Zij heeft een schilderij van het snijden van maïs in het veld. Renate was er trots op het feit dat het haar gelukt is om zoveel beelden van Bonaire te vereeuwigen.
De komende dagen zal het programma Herensia met Renate van der Bijl worden herhaald op Bonaire.TV .