Havenmeester reageert op beschuldigingen van inhumane behandeling

KRALENDIJK – “Geen enkel schip of importeur heeft bij ons geklaagd. Ze weten dat ze om meer tijd kunnen vragen om hun werk af te ronden als ze dat nodig hebben”, aldus de woorden van Havenmeester Günther Flanegin. Hij reageert hiermee op het artikel getiteld ‘Inhumane behandeling’, gepubliceerd in BONERIANO. In het artikel werd een situatie van inhumane behandeling, zelfs misbruik, beschreven tegen de bemanning van het Venezolaanse schip Doña Monica I, dat fruit en groenten vanuit Venezuela naar de lokale markt vervoert. De essentie van de situatie is de manier waarop Nederlandse autoriteiten, ogenschijnlijk samen met lokale autoriteiten, regels opleggen aan deze mensen, waaronder dat ze niet ’s nachts op Bonaire mogen blijven.

Flanegin legt uit dat dit gaat om geldende regels voor alle zeelieden die alle havens in de regio aandoen. “Er is een tijdslot om hun lading te lossen en vervolgens door te gaan. Dit geldt in de hele Cariben en de ABC-eilanden. Zelfs Venezuela kent deze regels en begrijpt ze.” Echter, de situatie van de bemanningsleden is zwaar. Nadat het schip gelost is, gaan deze werknemers aan boord, steken ze de ruwe zee over naar Bonaire, waar het schip normaal gesproken om 6 uur ’s ochtends aankomt, waar ze al het fruit en groenten moeten lossen bij de kade naast het Douanegebouw. Dit is een uiterst zware en uitputtende klus, op een hete grond, zonder enige kans om te rusten, omdat ze ervoor moeten zorgen dat ze terugkeren naar Venezuela tegen 6 uur ’s avonds, omdat een of andere ambtenaar in Nederland heeft besloten dat ze niet ’s nachts op Bonaire mogen blijven. “Deze regel was altijd al van kracht, vooral in het drukke seizoen, wanneer een schip een tijdslot krijgt om zijn lading te lossen”, aldus Flanegin, dus het is geen nieuwe regel.

De Havenmeester legt uit dat verschillende instanties samenwerken om het proces efficiënt en veilig te maken. “De KMAR zorgt voor hun verblijf en legt regels op over waar de bemanning zonder VISUM wordt toegestaan op het eiland. Bemanningsleden met een VISUM hebben geen beperkingen. De Douane controleert de lading gedurende de dag. De veterinaire dienst controleert of ze vleesproducten bij zich hebben. De politie controleert tijdens hun verblijf op verstoringen. Het Havenkantoor beheert de dag en geeft het schip een tijdslot en een plek om aan te meren.”