Gedetineerde 42 dagen isolatie: “Onmenselijk of noodzakelijk?”

KRALENDIJK- Justitiële Inrichting Caribisch Nederland (JICN) heeft een disciplinaire maatregel opgelegd aan de gedetineerde Robinson E. van 42 dagen isolement.

Onze redactie is benaderd door kennissen van de gedetineerde die vinden dat zijn rechten hiermee zijn geschonden.

Het wordt als onmenselijk gezien en tegen de wet. JICN ontkent dit en zegt dat zij volgens de wet hebben gehandeld. “Als JICN houden wij ons strikt aan de Wet beginselen gevangeniswezen BES”, reageerde het instituut.

E. zit een gevangenisstraf uit van 36 maanden voor onder andere mishandeling, inbraak en diefstal. De rechter beschouwt deze man als een ‘veelpleger, dus iemand die meer dan 10 keer met de politie in aanraking is geweest voor een misdrijf.

De situatie

Op 12 april heeft Engelhardt geweld gebruikt tegen een medegedetineerde en tegen personeel. Hij heeft een andere gedetineerde een kopstoot gegeven en hij heeft met zijn hand tegen het hoofd van een personeelslid geduwd. Hiervoor moest hij voor 14 dagen de strafcel in.  Gelijk hierna kreeg hij opnieuw 14 dagen opgelegd omdat hij medegedetineerden heeft uitgescholden.  Vanwege de orde, rust en veiligheid op de afdeling was JICN van mening dat een veilige terugkeer naar de afdeling niet mogelijk was.

Op 10 mei werd de straf verlengd met nog 14 dagen omdat hij nog steeds voor onrust zorgde en hij was erg gefocust op andere gedetineerden.

Officiële klacht

De gedetineerde diende verschillende officiële klachten in tegen de disciplinaire maatregel. Hij vond de straf vooral oneerlijk en buiten alle porporties.

De directeur van JICN, benadrukt dat de maatregel redelijk en billijk was. De Beklagcommissie  vond de eerste twee maatregelen gerechtvaardigd, maar de verlenging van 10 mei is volgens de Commissie niet correct verlopen. Er ontbrak verslaglegging van de feiten en de gedetineerde is niet gehoord over de incidenten.

Daardoor krijgt de gedetineerde $105,-  als tegemoetkoming omdat hij 14 dagen ten onrechte in een isoleercel zat opgesloten.

Weinig mogelijkheden

Bij de behandeling van verschillende strafzaken tegen E. werd opgemerkt dat hij hulp nodig heeft, zoals een TBS-maatregel. Hij is een voorbeeld van de beperking van Bonaire als het gaat om psychisch zieke daders. Er is geen mogelijkheid tot klinische behandeling. Terwijl deze daders een op hun problemen afgestemde straf moeten krijgen, in plaats van gewone opsluiting in de cel.

In een eerder gesprek met advocaat Van Lieshout benadrukte zij dat het tijd was om deze beperking aan te pakken. “Binnen onze grenzen wordt een straf gekozen die meer geschikt is voor de dader, maar telkens falen we. We weten dat deze persoon op een gegeven moment weer voor de rechter zal verschijnen en waarschijnlijk in een slechtere staat,” zei ze.

Foto: luchtfoto JICN/ archief BONERIANO