Cybercrime team KPCN waarschuwt voor hacking trend
Het Cybercrime Team van het Korps Politie Caribisch Nederland waarschuwt de bevolking van Bonaire voor een nieuwe hacking trend. Het is gebleken dat mensen op Bonaire in het Papiaments worden benaderd op sociaal media platforms.
Hoe gaat het in zijn werk
- Je wordt benaderd door een Facebook ‘vriend’ (cybercriminelen die het account van je facebook ‘vriend’ hebben gehackt’) die jouw informatie geeft over hoe ze makkelijk geld hebben verdiend met bijvoorbeeld Bitcoins.
- Raak je geïnteresseerd? Dan word je doorverwezen naar een contactpersoon via Messenger waar je meer informatie kan krijgen.
- Degene via Messenger gaat je begeleiden in het investeren in een Bitcoin platform waar het vermoedelijk nep is.
- Een andere manier is dat je door een Facebook ‘vriend’ (cybercriminelen die het account van je facebook ‘vriend’ hebben gehackt’) wordt benaderd die je voor jouw telefoonnummer vraagt omdat hij alle telefoonnummers kwijt is. Daarna vraagt hij naar een code die Facebook naar je stuurt (omdat de cybercrimineel bezig is om met je telefoonnummer in je account in te loggen om je account te hacken, stuurt Facebook jouw een code via SMS. De cybercrimineel heeft deze code nodig om het hacken van je account te volbrengen).
- Bij het geven van de code hebben zij vanaf dat moment volledige controle over je Facebook account. De cybercrimineel wijzigt je e-mailadres en telefoonnummer in je account waardoor je zelf je account niet meer kan vinden. Zij doen zich voor als jouw persoon en jouw account wordt op zijn beurt gebruikt om jouw Facebook vrienden erin te luizen.
- Zij kunnen je account ook gebruiken om andere delicten te plegen door alle contacten die je in je social media-account hebt te benaderen en nieuwe slachtoffers maken.
Trap er niet in!
Tips om te voorkomen dat je account gehackt wordt
Hier volgen enkele tips om te voorkomen dat cyber criminelen toegang krijgen tot jouw account:
- Klik niet zomaar op links, bijlagen of app’s om te downloaden.
- Deel NOOIT jouw inloggegevens met anderen, ook niet met familie en vrienden!
- Vertrouw geen verzoeken van bekenden waarin zij vragen om jouw wachtwoord/inloggegevens.
- Gebruik een sterk wachtwoord. Minimaal 12 tekens lang met een combinatie van hoofdletters, kleine letters, nummers en symbolen.
- Verander je wachtwoord ten minste 1 keer per jaar.
- Installeer tweestapverificatie (heel belangrijk).
- Pas op met delen van je gegeven.
- Vermijd openbare wifi.
- Update regelmatig de software van je telefoon en computers.
- Gebruik een VPN (een Virtual Private Network versleutelt je data).
- Gebruik je gezond verstand.
Ben je toch slachtoffer geworden van deze hacking methode, dan adviseert het cybercrime Team van KPCN het volgende:
- Maak een screenshot van de profielnaam en foto of het telefoonnummer.
- Meld de hacking (poging) bij de politie.
- Rapporteer en blokkeer vervolgens het account dat probeert jouw account te hacken.
Ben je slachtoffer van bovengenoemde hacking methode, of heb je met andere cyber crime delicten te maken gehad, neem dan contact op met de afdeling Cyber Crime van het Korps Politie Caribisch Nederland via telefoonnummer 715-8000 of via het email cybercrime@politiecn.com.
Heeft u iets verdachts gezien? Bel 911 of 717 8000 of de anonieme tip lijn 9310.
Contact met Korps Politie Caribisch Nederland Handige telefoonnummers, wanneer belt u welk nummer? Als iedere seconde telt: alarmnummer 911 of 112 (gratis) Als u een (anonieme) tip wilt geven: tiplijn 9310 Het politiebureau op uw eiland, als er geen noodgeval is: Bonaire (+599) 715 8000 of 717 8000 Saba (+599) 416 3737 St.-Eustatius (+599) 318 2333 |