1500 zorgprofessionals bijgeschoold door Caribbean Health Academy
In de afgelopen 3 jaar zijn in de Cariben 1500 zorgprofessionals met medewerking van Amsterdam UMC Academie bijgeschoold in de acute zorg. Dit unieke project is tot stand gekomen door samenwerking tussen de Dutch Caribbean Hospital Alliance (DCHA), Amsterdam UMC Academie, en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Daarnaast hebben de ziekenhuisopleiders plannen geformuleerd om de samenwerking en het opleiden een duurzaam karakter te geven.
Binnen het CARIBHA-project zijn sinds 2021 bijna 1500 zorgprofessionals, zowel verzorgenden als verpleegkundigen, bijgeschoold in de acute zorg. Door het scholingsprogramma kunnen de eilanden adequaat inspringen op acute zorgsituaties, zoals tijdens een pandemie. Het programma betrof een breed pakket van taakgerichte scholingen specifiek gericht op Covidzorg, de Basis Opleiding Acute Zorg (BAZ), klinisch redeneren, en de vervolgopleidingen tot SEH-, IC-, CCU-verpleegkundige, diabetesverpleegkundige en anesthesiemedewerker.
Op verzoek van het Ministerie van VWS werd het CARIBHA project geïnitieerd tijdens de Covidpandemie en gefinancierd met een subsidie van ruim 2 miljoen euro. Middels nauwe samenwerking tussen de ziekenhuizen op Aruba, Bonaire, Curaçao, Sint Eustatius, Sint Maarten en Saba en Amsterdam UMC Academie is een enorme impuls gegeven aan de kwaliteit van zorg in de Caribische regio en aan de professionele ontwikkeling en inzetbaarheid van de zorgverleners.
onderschrift foto: Opleiders van de ziekenhuizen uit de Caribische regio.