SAMEN VOOR EEN GROENER BONAIRE: HET HERSTEL VAN ONZE BOSSEN
Kralendijk – Een groot deel van Bonaire heeft bossen. De bossen op ons eiland zijn heel belangrijk. Ze zorgen ervoor dat de grond niet wegspoelt, houden het water in de grond op peil en zorgen dat het koeler is. Ook wonen er bijzondere planten en dieren in onze bossen. Bovendien bieden bossen ons een plek voor rust en recreatie. Reden om vandaag, 21 maart 2024, stil te staan bij de ‘Internationale dag van de bossen’.
Waarom zijn bossen belangrijk voor ons? Planten en bomen houden met hun wortels de grond vast en voorkomen zo erosie. Zij zorgen ervoor dat de grond niet wegspoelt en helpen regenwater in de grond te trekken en zo het grondwater op peil houden. Bossen hebben ook een positieve invloed op het klimaat. Onder bomen is het enkele graden koeler dan in de volle zon. En planten en bomen nemen CO2 (koolzuurgas) op en dat is belangrijk in de strijd tegen klimaatverandering. Verder zijn bossen natuurlijk belangrijk voor ons welzijn.
In een groot deel van onze droge bossen zien wij vooral de zuilcactussen (jatu, kadushi en kadush’i pushi). Ze worden bestoven door vleermuizen en de cactusvruchten zijn heel belangrijk voor vogels, hagedissen en leguanen. In het heuvelachtige westelijke deel van ons eiland zien we meer struiken en loofbomen van drie tot vier meter hoog. Als je goed kijkt, zie je dat bijna overal dezelfde soort bomen en struiken staan. Een stuk of tien soorten. De bekendste zijn kui, wabi, pal’i Bonaire en brasia. Terwijl ons eiland tientallen verschillende soorten bomen kent.
Dat onze natuur er nu zo armoedig voor staat heeft veel te maken met ons eigen gedrag. We laten nog steeds grazers, zoals geiten en ezels, vrij rondlopen. Daarnaast kappen we veel te makkelijk cactussen, bomen en struiken. De verstedelijking verdringt de natuur. Cactussen en bomen die tientallen soms wel honderden jaren oud zijn schuiven we met een bulldozer binnen enkele minuten tegen de grond. “Schoonmaken” noemen we dat. En dat terwijl sommige zeldzame boomsoorten en alle bomen en cactussen dikker dan 20,5 centimeter wettelijk beschermd zijn.
Met projecten om weer bomen te planten proberen we die neerwaartse spiraal tegen te gaan. De afgelopen jaren zijn in opdracht van het openbaar lichaam Bonaire tienduizenden nieuwe bomen geplant. Het Rijk draagt bij met financiering. Voor herbebossing zijn meer dan vijftig verschillende soorten inheemse bomen beschikbaar. Als deze uitgeplante bomen eenmaal vruchten krijgen, helpen vogels en andere dieren om de zaden verder te verspreiden.
We kunnen allemaal helpen door zuinig te zijn op de cactussen en bomen die we hebben en door zelf bomen te planten die hier van nature voorkomen. Deze bomen kunnen vaak beter tegen de droogte dan bomen van andere plaatsen.