Het huis op ‘Slachtbaai’
De familie Neuman waren de eerste particuliere eigenaren van plantage Slagbaai (afkomstig van ‘Slachtbaai’).
J. F. Neuman Cz. & Co hebben dit grond gekocht van het Nederlandse Gouvernement (deel van het gouvernementsplantage Bonaire) in een veiling op 1 september 1868 op Curacao. Dit gebied bestond bij die veiling uit het gehele noord-westelijk gedeelte van Bonaire; kavel 1 en 2.
Intussen zetten de heren J. F. Neuman Cz. & Co. alreeds een huis op Slachtbaai – het huis, dat er nog staat. Op woensdag 21 october 1868 werd op uitnodiging van de eigenaren van het gehele Noordwestelijke deel des eilands door gezaghebber Eduard D. E. van den Bossche de eerste steen gelegd.
Tot het publiek dat in groten getale aanwezig was, hield de gezaghebber een toespraak, waarbij hij erop wees dat ,,de verbetering van hun eigen lot in verband stond met de behartiging der belangen van de grondeigenaarsr die wederkeerig in eene goede behandeling van de arbeiders den zekersten waarborg voor hun eigen voordeel zouden zien”.
Men beperkte zich niet tot ,,houtvelling en veeteelt”. In stede van ook nog de verwaarloosde zoutpannen ter Lage Westkust op te kopen, werden bij Slachtbaai en het Goto-meer nieuwe zoutpannen aangelegd. Ondanks roofbouw en houtkap was dit enorme landgoed, bestaande uit de drie tegenwoordige en elk voor zich zeer omvangrijke plantages Washington, Slachtbaai en Braziel, dicht begroeid. Duizenden geiten en een kleine honderd paarden leefden er in verwilderde staat en kostten niets.
Bron: Bonaire, Van Indianen tot Toeristen – Johan Hartog
Foto: FuHiKuBo